“Ulusal ve Uluslararası Rekabette KOBİ’ler” Semineri 15.05.2014

Ankara Sanayi Odası ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliği ile düzenlenen “Ulusal ve Uluslararası Rekabette Kobiler” konulu seminer Ankara’da gerçekleştirildi. Rixos Otel’de gerçekleşen seminere Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç , Ostim Başkanı Orhan Aydın, TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe ve çok sayıda sanayici katıldı.

Ankara Sanayi Odası ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliği ile düzenlenen “Ulusal ve Uluslararası Rekabette Kobiler” konulu seminer Ankara’da gerçekleştirildi.

Rixos Otel’de gerçekleşen seminere Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç , Ostim Başkanı Orhan Aydın, TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe ve çok sayıda sanayici katıldı.

Seminerin açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diledi. Özdebir, gelişmiş pekçok ülkede de benzer olaylar yaşanmasına karşın ilgili kurum ve kuruluşların gerçek ve doğru bilgi verebildiklerini söyledi. Mevzuat açısından Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arasında fazla farkı olmadığını dile getiren Özdebir, “Ancak bir milli hastalığımız var. Birçok şeyi yapıyormuş gibi yapıyoruz. Firmalar, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları istihdam ediyorlar. Ama çoğu zaman ya o insanlar iyi yetişmiş değil veya ihmaller, bir müddet sonra alışkanlık haline geliyor. Bunların sonucunda da başımıza böyle felaketler gelebiliyor” ifadesini kullandı. Ulusal ve uluslararası rekabette KOBİ’lerin önemine ilişkin ise Özdebir, bugün dünya devi olan firmaların vaktiyle küçük bir KOBİ olarak iş hayatına başladıklarını belirtti. Türkiye’de kriz dönemlerinde bile açılan şirket sayılarının kapananlardan fazla olduğunu kaydeden Özdebir, “Açılanların ömürleri ne kadar uzun bunları tartışmamız lazım. Firmalar büyüdükçe üzerine daha fazla yük gelmemesi lazım. İşletmelerimizin ortalama ömrü 10 yıl. Firmayı KOBİ’likten kurtarabilmemiz için bu ömrü uzatmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Türkiye’de orta ölçekli firmaların büyük ölçekli firma düzeyine geçmesi noktasında sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Türkiye orta gelirden yüksek gelire geçecekse şirketlerinin de orta işletme düzeyinden büyük işletme düzeyine daha hızlı geçmeleri gerekiyor” dedi.

Küresel krizin etkilerinin yaşandığı bir ortamda ulusal ve uluslararası rekabet kavramının çok daha fazla ön plana çıktığını dile getiren Yılmaz, “Rekabet dediğimiz zaman bilgi ve teknoloji kavramları gündeme geliyor. Bilgi ve teknolojiye hakim olanlar rekabette ön plana çıkıyorlar” ifadesini kullandı. Bu anlamda gelişmiş ekonomilerin kapasitelerinin herkesçe bilindiğini anlatan Yılmaz, son dönemlerde gelişmekte olan ülkelerin de bilgi ve teknoloji alanlarına daha fazla yoğunlaşmalarının sevindirici olduğunu kaydetti. KOBİ’lerin gelişen piyasa koşullarına hızlı uyum yeteneği, esnek üretim yapısı, işsizliğin azaltılması ve yeni iş alanlarının açılması gibi olumlu özelliklere sahip bulunduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’deki girişimcilerin büyük bir kısmının KOBİ olarak faaliyet gösterdiklerine dikkati çekti. İnsan kaynağının geliştirilmesi ve iş gücü piyasalarının etkinliğinin artırılmasının önemine değinen Yılmaz, bunun için temel eğitim, yüksek öğretim ve sağlık gibi sektörlerde yaşanan gelişmelere işaret etti. Herşeyin olduğu gibi rekabetçiliğin odağında da insanın olduğunu dile getiren Yılmaz, bu anlamda uzun zamandır ülke gündeminde bulunan “Yeni İstihdam Stratejisi”nin Yüksek Planlama Kurulu kararıyla onaylandığını ifade etti.

Türkiye’de küçük ve büyük ölçekli firmalar arasında ciddi verimlilik farklarının bulunduğunu belirten Yılmaz, “KOBİ’lerde verimliliği çok daha yüksek düzeylere çıkarmak durumundayız” diye konuştu. Yılmaz, büyük şirketlerle daha yakın çalışan KOBİ’lerin verimlilik düzeylerinin daha da artacağına inandığını söyledi. Türkiye’de küçük ölçekli şirketlerin orta ölçekli seviyeye gelmeleri konusunda çok sıkıntı yaşanmadığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl problem orta ölçekten büyük ölçeğe geçişte yaşanıyor. Dünya ile karşılaştırıldığında ortadan büyüğe geçişte arzu ettiğimiz noktada değiliz. Bunu, önümüzdeki süreçte çok daha detaylı analiz etmemiz gerekiyor. İş dünyamızın da bu konuda daha fazla analiz yapmasında büyük yarar görüyorum. Türkiye orta gelirden yüksek gelire geçecekse şirketlerinin de orta işletme düzeyinden büyük işletme düzeyine daha hızlı geçmeleri gerekiyor.” Konuşmasında Soma’daki maden ocağında yaşanan faciaya da yer veren Yılmaz, kazada hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve sabır diledi.

İş kazalarının ekonominin bir gerçeği olmasına karşın bu kazaların en aza indirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Son yıllarda mevzuat konusunda çok önemli adımlar attık ama bunların hayata geçirilmesi sürecinde daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu da görüyoruz” dedi. Çalışan güvenliğinin birinci öncelik olmasının önemine işaret eden Yılmaz, iş sağlığı ve güvenliğine yaptığımız masrafların sadece bir maliyet unsuru olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Seminerin yapıldığı otele gelişinde aynı konuya ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, olayın sıcaklığı geçtikten sonra gerekli incelemelerin yapılacağını ve tedbirlerin alınacağını söyledi. Yılmaz, Soma’ya gidip gitmeyeceğine dair bir soruya, “Şu anda bir planım yok. Zaten Başbakanımız, ilgili bütün bakanlarımız, yöredeki milletvekillerimiz orada. Kurumsal anlamda her türlü çalışma da yürütülüyor” yanıtını verdi.

TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe ise, son yılarda ülkemizin toplumsal ve ekonomik gelişmesi gündeme alındığında, ilk akla gelenin KOBİ’ler olduğunu söyleyerek, “KOBİ’lerin daralan iş gücünde, istihdamda ve katma değer yaratma açısından özel bir yeri vardır. KOBİ’lerimiz yenilikçi yaklaşımlarıyla inovasyon ve Ar-Ge ile katma değer yaratan ürün geliştirmesinin çabası içindedir.” dedi. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve ülkemizin 2023 hedefleri, işletmelerimizin küresel rekabette varmak istedikleri yer açısından onları tetikliyor.

Bugün KOBİ’lerin önündeki en önemli açılım, dış pazarlardır. Ekonomide her güzel gelişmenin karşısında moralimizi bozan şey, dış ticaret dengesizliğinden kaynaklanan cari açık konusudur. Bu sorunun aşılması için ülke olarak ihracatımızın artması gerekiyor. Bunu başarmanın yolu ise dış pazarların dikkatini çekecek yüksek katma değer yaratan ürün ve hizmetlerimizi pazarlamaktan geçtiğini vurguladı. Bugün hemen herkesçe neredeyse ekonominin ve kalkınmanın karşılığı olarak kullanılan “KOBİ” kavramını ilk kez dillendiren, bu kavramı Türk ekonomi literatürüne kazandıran TOSYÖV, yirmi beş yıldır KOBİ’lerimizin rekabet gücünü arttırmak için önemli çalışmalar yapmaktadır. TOSYÖV’ün gerçekleştirdiği çalışmalar, gerek KOBİ bilincinin oluşması ve gelişmesi, gerek girişimciliğin bir kültür olarak yaygınlaşmasına büyük katkılar sağladığını açıklayan Aktepe, TOSYÖV, kurumlar arası işbirliğine özel bir önem vermektedir. Çünkü biliyoruz ki birbirinden kopuk yaklaşımlar çözüm olamaz. Kamu kuruluşları, üniversiteler, siyaset ve de finans kuruluşları ortak projeler ve anlayışlar etrafında işbirliklerini geliştirmek zorundadır dedi.

Açılış konuşmalarından sonra Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç’in moderatörlüğünde “Rekabetçi Sanayileşme Modelleri” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Durukan Şekerleme Eş Başkanı Nedim Durukan, THK Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, Teknokentler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih İlkus, Microsoft Türkiye KOBİ’lerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil birer sunum gerçekleştirdiler.

Öğleden sonraki oturumda ise Devlet Eski Bakanı Ayfer Yılmaz moderatörlüğünde “Uluslararası Ticarette Rekabet” konulu panel yapıldı. Panelde, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, Ulusoy Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Sait Ulusoy, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yasin Beceni, DHL Express Pazarlama, Müşteri ilişkileri ve İletişim Direktörü Nil Keskin Keleş ve Finansal Kurumlar Birliği Direktörü Sevilay Alşar ve ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Uzunkaya birer sunum yaptılar.

Anasayfa Widget 1

Endüstrileşmek, en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır. Çalışması ve yaşaması için hammaddeleri ülkemizde bulunan büyük küçük her çeşit sanayii kuracağız ve işleteceğiz. En başta vatan savunması olmak üzere, ürünlerimizi değerlendirmek ve en kısa yoldan, en ileri ve zengin Türkiye idealine ulaşabilmek için bir zorunluluktur.

Mustafa Kemal ATATÜRK
sosyal medya çözüm ortakları

SOSYAL MEDYADA TOSYÖV

Kobi zirvesi son

KOBİ ZİRVESİ

XII. KOBİ Zirvesi Konuşmalarını izlemek için tıklayınız.

KOBİ Zirvesi fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız.